Strandlandet kirke

På yttersida med utsikt mot nord, der bare krumningen av kloden gjør at vi ikke ser Svalbard, ligger Strandlandet kirke.

DSC_0032DSC_0023

 

Strandlandet lå i Gimsøy kommune inntil kommunesammenslåingen på 1970-tallet. Det hadde lenge vært på tale med et eget kirkebygg på denne sida. I 1938 stod Strandlandet kirke ferdig, etter stor lokal innsats i form av pengeinnsamling, dugnad og gaver fra barneforeninger, enkeltpersoner og "kjerkegarn". Folket ville seg en kirke også her!

Arkitekt for kirken var Sverre Pettersen. Smeden Anton Berg ga kirka et svært originalt kirkespir, nemlig en pekefinger som peker rett opp i evigheten. Inne ser vi Per Vigelands glassmaleri med Jesus som beskytter lammet mot ulven, en av Bibelens vakreste lignelser om sårbarhet og beskyttelse. Bildet ble gitt i gave til kirken av kunstneren selv, som hadde lest om folkets dugnadsinnsats for å få sin egen kirke. Kirken rommer 150-200 mennesker.

Strandlandet er eget sokn og har eget menighetsråd. Fiskeværet Laukvik har hatt et oppsving siste årene, med bl.a. havneutbygging, nytt samfunnshus og mer til.

Sommeren og høsten 2017 ble kirken malt innvendig på dugnad. Fargene ble da endret fra den tidligere rosa, aprikos og blå til grå, hvit,blå og rød.

DSC_0027